o kawie

Selekcja między kawą ziarnistą oraz kawą rozdrabnianą jest mniej więcej taki tak wybór między herbatą liściastą, a taką woreczkowaną. Co jest w środku? W sumie nie wiadomo, musimy opierać się na wiadomości, którą daje nam producent. Jakim sposobem więc dokonać optymalnego pod kątem wymagań wyboru?

Kawa bezkofeinowa mielona

Kawa ziarnista – walory
W kawie w ziarnach dłużej konserwowany jest aromat. Właśnie dlatego, jeżeli decydujemy się na droższą mieszkankę kaw (Arabica oraz Robusta w zestawieniu 3:1) oraz zamierzamy z tej mieszanki korzystać przez dłuższy czas, wybór jest prosty – kawa ziarnista. Aromat tego rodzaju kawy wydziela się przy każdym mieleniu obojętnie od tego, czy używamy to mielenia:
•    Młynka manualnego
•    Młynka automatycznego
W zależności od sposobu rozdrabniania pozyskujemy kawę o przeróżnych wartościach. I tak dla mielenia mechanicznego znacznie lepsze są mieszanki arabica i robusta, zaś dla mielenie manualnego o wiele lepiej sprawdzi się sama arabica. Sytuacja ma się absolutnie inaczej w wypadku mielenia z użyciem fachowego młynka zainstalowanego w automacie ciśnieniowym. W takim wypadku mechanika scalona z delikatnością sprawia, że nawet w najwyższym stopniu wyszukany gatunek kawy nie traci na wartości na skutek użycia zaawansowanych technik pod ciśnieniem i zachowania szczególnej temperatury mielenia.
Kawa mielona – atuty

Kawa mielona jest pierwszorzędną opcją, jeśli nie mamy młynka do kawy ani nie korzystamy z ekspresu ciśnieniowego, lecz nadal zależy nam na porządnej jakościowo kawie. Wtedy najszybszym sposobem jej uzyskania jest kupno kawy mielonej. Nadaje się ona również na przygotowanie kawy zalewanej (takiej potrzebującej zaparzania) jak oraz do zastosowania w ekspresach automatycznych-przelewowych, gdzie wystarczy jedynie dosypać zmielonej mieszanki i po paru minutach zdołać rozkoszować się przednią kawą.
W doborze należytej jakościowo kawy, zawsze wspomoże nam etykieta, na której w świetle krajowego prawa, powinna odkryć się cała lista składników towaru i sposób ich wykorzystania. Stale kierujmy się naturalnie zwartością pudełka z kawą, a nie marką, które często może nas zmylić.